Napelemek

A napelem vagy fotovillamos elem olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítja. Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, ezen részecskék mozgása által elektromos áram jön létre. A napelem modulok sok elemi cellából állnak, ezek összeadódó árama és feszültsége jelenik meg a modul kimeneti csatlakozásain.

cellakMonokristályos napelem
A cellákat egy kristályból szeletelik, innét az elnevezés is. Ez a ma létező legjobb (16-18%) hatásfokkal bíró napelem. A monokristályos napelemek a közvetlen napfényt hasznosítják jobban, ezért főként jól tájolható napelem parkokhoz, napkövető rendszerekhez használják.

Polikristályos napelem
A szilícium tömböt öntéses technológiával állítják elő, több kristályt tartalmazó, változatos szerkezettel dermed meg. A cellák lapkáit ebből szeletelik. Ennek a hatásfoka megközelíti a monokristályos napelemét, 14-16% közötti értékek jellemzik. Kevésbé érzékeny a tájolásra, a szórt sugárzást is jól hasznosítja, valamint ára is kedvezőbb, ezért nagyobb mennyiségben építik be, mint a monokrisztályos modulokat.Log In or Register