Napkollektoros rendszerek

2 hocserelos semaHazai viszonyok között a használati melegvíz (HMV) előállítása a napenergia hasznosításának legegyszerűbb módja. Ehhez általában személyenként napi 50 liter 45° C-os vízigénnyel kalkulálva, 3-4 fős család esetén egy 2-300 literes tároló szükséges. Megfelelő tájolás esetén egy ilyen rendszerrel éves szinten a melegvíz igény 60-70%-a fedezhető. (nyári félév: közel 100%, téli félév: 30-40%)

Mivel a rezsiköltségek legnagyobb hányadát a fűtési költség adja, a legtöbb esetben felmerül az igény a napkollektoros fűtésrásegítésre is. Figyelembe kell venni, hogy a fűtési idényben hasznosítható sugárzás mértéke alacsonyabb, ezért nagyobb kollektorfelület felszerelése szükséges.

A rendszer főként az átmeneti, tavaszi-őszi időszakban hatékony. Szükség van tehát hagyományos hőtermelőre is (gázkazán, pelletkazán, hőszivattyú stb.) melyekkel problémamentesen összehangolható a rendszer, és helyes méretezés esetén a megtérülési idő is nagyon kedvező lehet.

A medence napkollektoros fűtésrásegítése viszonylag egyszerű gépészeti megoldásokkal, puffertartály nélkül kivitelezhető. A körültekintő méretezés itt sem nélkülözhető, de általános szabály, hogy a kollektorok hasznos felülete legyen legalább akkora, mint a medence vízfelszínének 60%-a. Mivel a medencék hőveszteségét főként a párolgás okozza, célszerű azokat a használati időn kívül lefedni. A medencefűtés kiépítése az épületfűtés rásegítését is célzó napkollektoros beruházás esetén mindenképpen javasolt.

Kérjen ajánlatot elérhetőségeinken.

Log In or Register