A napelemekről

Mi az, amire mindenképpen ügyeljünk, amikor napelem gyártmányt vagy típust választunk!

mono cellÉlettartam

A mai technológiával előállított napelemek élettartama a 25 év múlva is elvárható minimum 80%-os teljesítménnyel (gyártói teljesítménygarancia) jellemezhető.

Ez igen óvatos becslés, mivel a 90-es években Németországban telepített napelemes rendszerek termelése 20 év elteltével is gyakorlatilag alig csökkent, 90-95%-os - miközben a felhasznált anyagok minősége és technikai paraméterei azóta csak javultak. A ma gyártott napelemek ezért élettartam és teljesítménycsökkenés tekintetében várhatóan a fentieknél kedvezőbb mutatókkal rendelkeznek.

Minőség

Cégünk többféle gyártótól származó napelemet szerelt már (német, spanyol, lengyel, kínai, dél-koreai, stb.) és általánosságban elmondható, hogy az alapanyagok minőségének tekintetében, ránézésre alig lehet különbséget tenni köztük.

Ami esetleg szembe tűnhet, az összeszerelés minősége: a keret méretpontossága, a cellák összeválogatottsága ("tarkaság"), az üveg-alumínium keret illesztése, illetve a hátsó diódadoboz rögzítése. Ezekből többnyire az élettartamra vagy a hatásfokra nem igazán vonhatóak le általános következtetések, de a gyártói minőségbiztosítást jól jellemezhetik.

A komolyabb gyártók tesztelt, válogatott cellákból állítják össze paneljeiket (általában 60 cella/panel), míg az olcsóbb (no name) panelek esetében erről szó sincsen, ahogy érkezik a szalagon, úgy építik be. Így fordulhat elő, hogy egy két cella kristályszerkezete már a beépítés pillanatában is repedezett, de a névleges teljesítményét ekkor még leadja. A használat során aztán a repedések miatt teljesítménycsökkenés következik be, ami a teljes rendszerre hatással lesz. Az ilyen hibák kiszűrése és a modul cseréje esetenként nehézkesen megoldható, költséges is lehet, rövid távon eltűnik a vásárlás során szerzett árelőny. 30-40 évre történő beruházás esetén nem érdemes spórolni a minőségen!

Hatásfok

A monokristályos és polikristályos napelemek közötti hatásfok-eltérés mára leszűkült, a főbb különbségek az alábbiakban foglalhatóak össze:

A monokristályos panelek hatásfoka magasabb (16-20%), tehát kisebb felületen tudunk ugyanakkora teljesítményt elérni. Ugyanakkor fajlagosan drágábbak, ezért ahol van megfelelő nagyságú tetőfelület, ott nem feltétlenül érdemes választani ezt a típust. A monokristályos paneleket még a magasabb hőtűrés, viszont alacsonyabb beárnyékolás-tűrés jellemzi.

A hazánkban sokkal inkább elterjedt polikristályos panelek átlagos hatásfoka 14-15%, a fajlagos beruházási költség viszont alacsonyabb. Valamivel jobban tolerálják a beárnyékolást, viszont kissé érzékenyebbek az extrém magas hőmérsékletre. Ez a magyarországi viszonyok között megfelelő rögzítéstechnikával szintén nem jelent problémát. (megfelelően kiszellőztetett hátoldal)

Gyártó

A napelemek kiválasztásánál nagyon fontos szempont a gyártó minősítése és garanciális háttere. Egy alig ismert kisebb kínai gyártótól vásárolni (bármilyen csábító is) azért kockázatos, mert egy garanciális probléma esetén pár év múlva nem biztos, hogy bárkit is elérünk, aki vállalná a költségeket. Találkoztunk már csődöt jelentett gyártó maradék készleteivel a piacon, kedvező áron. Természetesen ilyenkor garanciára nem számíthatunk…

Emiatt dél-koreai (pl. Hyundai), japán (pl. Kyocera, Sharp - bár jóval drágábbak), európai (pl. Waris) vagy a TOP 10 napelemgyártó között szereplő nagy kínai gyártókat (pl. JA Solar, Yingli, Trina Solar, Renesola) javasoljuk, ahol a stabil pénzügyi és piaci háttér adott.

Log In or Register